
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
50 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij sok z cytryny, posiekaj bazylię.
Krok 2
Włóż całe warzywa do nagrzanego do 190 ° C piekarnika. Usuń cebulę i czosnek po 20 minutach. Bakłażana i cukinię pozostaw na dodatkowe 10 minut.
Krok 3
Pozostaw gorące warzywa do ostygnięcia, a następnie pokrój w kostkę o długości 2 cm. Czosnek rozetrzyj na pastę. W garnku z szerokim dnem usmaż wszystkie składniki na gorącym oleju, dodaj pomidory z puszki, ketchup. Dopraw solą i udekoruj bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ratatuj z pieczonymi warzywami
Można zachwycać się swojskim leczo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poznawać kolejne sposoby na apetyczne podanie warzyw na gorąco. Ratatuj wywodzi się z kuchni francuskiej. Choć słynie ona z wykwintności, przepis na warzywną potrawę nie jest skomplikowany. Dzięki pieczeniu warzywa zyskują jeszcze głębszy smak i aromat. Najlepiej będzie sprawdzić to w praktyce.
Dla kogo?
Uważacie, że warzyw nigdy dość? Ratatuj z pieczonymi warzywami zacznie pojawiać się na waszych stołach naprawdę często. Piękne, kolorowe danie przekona do jedzenia jarzyn nawet największego uparciucha.
Na jaką okazję?
W przepisie znajdziecie takie przysmaki jak bakłażan, cukinia i pomidory, więc korzystajcie z ich potencjału, kiedy są najsmaczniejsze. Ratatuj z pieczonymi warzywami to idealny sposób na letni obiad lub kolację.
Czy wiesz, że?
Potrawa bywa nazywana prowansalskim gulaszem warzywnym. Za jej ojczyznę uznaje się Niceę, położoną na Lazurowym Wybrzeżu.
Dla urozmaicenia:
Ratatuj serwowany jest w charakterze samodzielnego jarskiego dania głównego. Można je potraktować jako dodatek do makaronu, kaszy lub mięs.