Ratatuja z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatuja z bobem

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

- Warzywa myjemy, osuszamy. Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.

Krok 2

- Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, mini kostką knorr czosnek, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy z chrupiącą bagietką lekko ostudzone.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej