Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą
średnie
17 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 szklanki
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
150 gramów
2 pęczki
1 sztuka
30 gramów
30 gramów
30 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
300 mililitrów
2 szklanki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka rozbić na cienkie filety, doprawić solą i pieprzem. Bułke wymieszać z parmezanem, odłożyć. Świezy szpinak opłukać osuszyć, włożyć do garnka lub na patelnie i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Odsączyć od wody jeśli taka się znajduje. Szpinak mrozony rozmrozić na sitku, odsączyć. Na deskę do krojenia lub do rozdrabniacza włożyć czosnek pół ząbka i listki natki, posiekać następnie dodać szpinak i znów drobno posiekać. Doprawić solą, pieprzem, dodaćsery i wymieszać.Na koniec połączyć z jajkiem.
Krok 2
Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Skropić sokiem z cytryny a następnie wysmarować oliwą i obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec przez 30 minut.
Krok 3
SOS ALL'ARRABBIATA W garnku na oliwie lekko podsmażyć pokrojony w kosteczkę czosnek. Następnie wlać przecier pomidorowy i zagotować. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotować pod przykryciem przez 5 minut, dodać wypestkować i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili i gotować jeszcze przez 2 minuty.
Krok 4
KUSKUS Z CUKINIĄ Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą i odstawić na 7 minut do namoczenia. Cukinię pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z łyżką oliwy, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć przez ok. 7 minut aż będzie lekko zrumieniona ale wciąż jędrna. Pod koniec doprawić solą. Dodać ugotowany kuskus oraz posiekane zioła, wymieszać, odstawić z ognia.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej