Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

7

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

3 szczypty

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurę umyłam, przekroiłam na pół, jedną część zamroziłam z drugiej postanowiłam zrobić rosół. Połówkę musiałam jeszcze podzielić na ćwiartki, gdyż nie mieściła się w garnku. Kurę włożyć do garnka zalać 2-3 litrami wody, dodać 3 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, 2 łyżeczki soli i zagotować .

Krok 2

Z wywaru zebrać szumowiny, dodać obrane warzywa - czyli 3 marchewki, 2 małe pietruszki, połowę selera, kawałek pora oraz 1 łyżeczkę cukru, która spowoduje, że rosół będziemy gotować krócej i mięso szybciej zmięknie. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny . Pod koniec gotowania dodać 1 bulionetkę drobiową,ewentualnie doprawić solą i czarnym pieprzem . Podawać z makaronem (u mnie został z sałatki makaron w kształcie ryżu) i natką pietruszki. Jak dla kogoś rosół jest za tłusty można zebrać oczka tłuszczu.

straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Dabi

    Dabi , 20.01.2024

    Dziekuję bardzo. Tak zrobię. Pozdrawiam serdecznie. Dabi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rosół jarski
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej