Składniki
8 sztuk
300 gramów
3 sztuki
2 sztuki
80 mililitrów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
1 pęczek
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, ugotuj, wystudź i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą i octem jabłkowym według proporcji podanej na opakowaniu. Następnie wymieszaj sos z ziemniakami.
Krok 3
Cebule pokrój w kostkę, zalej wrzątkiem z octem i odstaw do ostygnięcia. Potem ją odcedź. Z pęczka koperku zostaw kilka gałązek do ozdoby, resztę drobno posiekaj. Tak samo zrób ze szczypiorem. Łososia oddziel od skóry i rozdrobnij mięso do miski. Następnie dodaj do niego sok z cytryny i musztardę. Całość wymieszaj. Jaja ugotuj na twardo, wystudź oraz zetrzyj na tarce (oddzielnie białko i oddzielnie żółtko).
Krok 4
Na dno miski wyłóż starte ziemniaki, posyp szczypiorem ich wierzch i posmaruj śmietaną. Nałóż kolejną warstwę mięsa z łososia i posyp startym serem po wierzchu. Potem połóż na rybę zamarynowaną cebulę i po wierzchu rozsmaruj majonez. Na majonez wysyp starte białko jaja. Brzeg sałatki oprósz koperkiem, środek salaterki uzupełnij tartym żółtkiem.
Krok 5
Sałatkę udekoruj, kładąc na jej wierzchu kilka gałązek koperku. W tym przepisie idealnie sprawdzą się również kiszone ogórki lub gotowana marchewka, z których możesz ułożyć dodatkową warstwę.

Dobra rada:
Zdjęcie sałatki Mimoza zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Magdalena Kaczmarek.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Rosyjska sałatka mimoza - VIDEO
Masz wrażenie, że przygotowywane przez Ciebie posiłki są nudne? Brakuje Ci pomysłów na nowe dania? Rozpraw się z monotonią! Jedzenie to przyjemność, dlatego tak ważne jest, aby kojarzyło się z tym, co najlepsze. Baw się recepturami, mieszaj ze sobą różne składniki i twórz różnorodne kompozycje. Jeśli szukasz gotowego przepisu na efektowną sałatkę, sięgnij po rosyjską sałatkę mimoza. Co się za tym kryje? Zobacz sam!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów sałatek. Pamiętaj, proste i szybkie do zrobienia jedzenie wcale nie musi być nudne!
Na jaką okazję?
Przygotowanie tego typu sałaki to raptem pół godziny, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić ją na kolację.
Czy wiesz, że?
Rosyjska sałatka mimoza swoją nazwę zawdzięcza barwom, które powstają po ułożeniu kolejnych warstw składników takich jak: starte biało jajko, żółtko i koperek. Ten mix kolorów przypomina żółte kwiaty mimozy, symbolizujące wrażliwość i delikatność.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na sałatkę mimozę sprawdzą się także kiszone ogórki lub gotowana marchewka, z których możesz ułożyć dodatkową warstwę.