Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kapustą pekińską | Przepisy.pl pixel

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

268

heart
990 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5575 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

5 łyżek

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

2 słoiki

1 pęczek

4 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez pomieszaj z musztardą chrzanową Knorr i z jogurtem. Dodaj natkę kolendry lub pietruszki oraz roztarty na miazgę ząbek czosnku. Sos dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Kapustę pekińską pokrój w cienkie paski, oprósz delikatnie solą, cukrem i pieprzem. Ugnieć kapustę ręką, aby zmiękła. Część kapusty ułóż na dnie salaterki polej sosem. Na wierzch nałóż część tuńczyka krusząc go po całej powierzchni.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Nałóż pokrojone w kostkę kawałki awokado, kukurydzę oraz przecięte na pół pomidorki .

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Oprósz posiekaną dymką razem z cebulą, dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, starte białka jaj oraz trochę startego sera. Czynność powtórz co najmniej dwa razy.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Sałatkę z wierzchu posmaruj sosem i obsyp dokładnie z wierzchu startym żółtkiem.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać zielony groszek z puszki.

3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Marchelek

    Katarzyna Marchelek , 15.01.2016

    pyszotka...polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Wysocka

    Agnieszka Wysocka , 26.12.2015

    Wyśmienita ☺ polecam dla każdego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kosztyła

    Jacek Kosztyła , 12.12.2015

    polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warstwowa z tuńczykiemSałatka warstwowa z tuńczykiem

Bogata w warzywa, serwowana z gęstym musztardowo-czosnkowym sosem – sałatka warstwowa z tuńczykiem to doskonała propozycja na kolację z dodatkiem ryby. Jest bardzo wyrazista i prosta do wykonania. Poszczególne składniki tworzą efektowne warstwy, które dobrze się prezentują zaserwowane w przezroczystej salaterce. Dlatego ta potrawa sprawdzi się także podczas przyjęcia, kiedy chcesz podać coś smacznego i apetycznie wyglądającego. Do jej przygotowania będziesz potrzebować kapusty pekińskiej, pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych, awokado, kukurydzy, tuńczyka w sosie własnym, ugotowanych jajek, jogurtu, musztardy chrzanowej, majonezu, czosnku, kolendry, dymki ze szczypiorkiem, a także soku z cytryny i przypraw. Jajka ściera się na tarce – najpierw samo białko, a następnie przeznaczone na wierzch sałatki żółtko. Potrawę warto udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Serwuj ją z pieczywem lub tostami zapiekanymi z żółtym serem. Zapoznaj się z przepisem i dowiedz się, jak przygotować sałatkę warstwową z tuńczykiem krok po kroku!