Sałatka z tuńczyka "na wynos" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczyka "na wynos"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
232 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżeczki

1 puszka

3 łyżki

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta.

Krok 2

Cebulkę pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Odcedź tuńczyka.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z octem, oliwą i trzema łyżkami wody.

Krok 4

Dodaj ryż, warzywa, tuńczyka i ponownie wymieszaj. Podawaj np. w słoikach. Jeśli zakręcić słoik możesz wziąć sałatkę ze sobą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Również pyszna z ogórkiem i pomidorkami cherry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczyka "na wynos"Sałatka z tuńczyka "na wynos"

Tuńczyk bezsprzecznie króluje w naszej kuchni, szczególnie jako składnik wielu sałatek. Ryba doceniana jest przede wszystkim za sprężyste, aromatyczne mięso, które świetnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, delikatnym sosem oraz ryżem. I taką właśnie wersję potrawy chcemy Wam zaproponować: oto sałatka z tuńczyka na wynos. Idealnie sprawdzi się podczas podróży czy jako lunch do pracy. Danie umieśćcie w eleganckim słoiku, a będzie nie tylko smakować wyjątkowo, ale także estetycznie wyglądać.

Dla kogo?

Sałatka z tuńczyka na wynos jest świetną propozycją dla osób poszukujących smacznych potraw, które można ze sobą zabrać w podróż, na piknik czy do pracy.

Na jaką okazję?

Danie sprawdzi się jako drugie śniadanie, lunch w pracy czy smaczna przekąska. Serwowana w niewielkich pojemniczkach lub eleganckich słoikach, będzie świetną przystawką na imprezę.

Czy wiesz, że?

Brązowy ryż powstaje podczas ręcznego lub mechanicznego usuwania zewnętrznej warstwy ziarna, które wykonuje się tuż po zbiorze. Największymi producentami ryżu brązowego są Chiny, Indie i Indonezja. Ziarno wymaga dłuższego czasu gotowania niż jego wersja biała.

Dla urozmaicenia:

Sałatka z tuńczyka świetnie smakuje również z ogórkiem i pomidorkami cherry.