Sałatka z dorszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z dorszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

200 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 opakowania

1 pęczek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oprósz przyprawą Delikat i uparuj w małej ilości wody, a następnie ostudź i pokrusz na małe kawałki.

Sałatka z dorszem - Krok 1

Krok 2

Migdały upraż na patelni na złoty kolor.

Sałatka z dorszem - Krok 2

Krok 3

Wyciśnij sok z cytryny. Marchew i rzodkiewkę potnij na cienkie plasterki. Pomidorki przetnij na pół.

Sałatka z dorszem - Krok 3

Krok 4

Sałatę wymieszaj delikatnie ze wszystkimi składnikami.

Sałatka z dorszem - Krok 4

Krok 5

Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, sosem sałatkowym i nasionami chia. Powstały w ten sposób sos wlej na dno małego słoika, mniej więcej na wysokość 1 cm. Na wierzchu ułóż sałatę z dodatkami. Całość udekoruj uprażonymi płatkami migdałów.

Sałatka z dorszem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tę sałatkę przygotujesz również z wędzonej makreli.

1

Opinie o przepisie

  • EWELINA PRACZ

    EWELINA PRACZ , 27.09.2017

    Sałatka smaczna i lekka. Idealna na lunch np do pracy. Właśnie się nią zajadam. A sosik przepyszny. Mniam uwielbiam takie jedzonko.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z dorszemSałatka z dorszem

Sałatka z dorszem smakuje rewelacyjnie, a podana w słoiku – również efektownie się prezentuje. Dzięki sosowi przyrządzonemu z nasionami chia, zyskuje oryginalny charakter i doskonale sprawdza się podczas wyjątkowych okazji. Zacznij jej przygotowanie od ryby – oczyść ją, oprósz przyprawami i ugotuj na parze. Gotową ostudź, a następnie podziel na niewielkie kawałki i zmieszaj z pozostałymi składnikami – pokrojonymi w paski marchewką i rzodkiewką oraz połówkami pomidorków. Dressing zrobisz z jogurtu, soku z cytryny, nasion chia oraz sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem. Wyłóż go na dno słoika, na nim umieść sałatkę i posyp ją prażonymi płatkami migdałów. Przed podaniem odstaw ją na jakiś czas do lodówki. Nasiona chia powinny napęcznieć i w ten sposób zagęścić sos. Do sałatki podawaj focaccię z cebulą, czosnkowe grzanki lub wytrawną tartę. Zamiast dorsza sprawdzi się też wędzona makrela. Spróbuj tego smacznego dania w nowej odsłonie. Z podanego przepisu dowiesz się, jak je przygotować.