
Składniki
2 opakowania
200 gramów
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 opakowania
1 pęczek
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oprósz przyprawą Delikat i uparuj w małej ilości wody, a następnie ostudź i pokrusz na małe kawałki.

Krok 2
Migdały upraż na patelni na złoty kolor.

Krok 3
Wyciśnij sok z cytryny. Marchew i rzodkiewkę potnij na cienkie plasterki. Pomidorki przetnij na pół.

Krok 4
Sałatę wymieszaj delikatnie ze wszystkimi składnikami.

Krok 5
Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, sosem sałatkowym i nasionami chia. Powstały w ten sposób sos wlej na dno małego słoika, mniej więcej na wysokość 1 cm. Na wierzchu ułóż sałatę z dodatkami. Całość udekoruj uprażonymi płatkami migdałów.


Dobra rada:
Tę sałatkę przygotujesz również z wędzonej makreli.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z dorszem
Sałatka z dorszem smakuje rewelacyjnie, a podana w słoiku – również efektownie się prezentuje. Dzięki sosowi przyrządzonemu z nasionami chia, zyskuje oryginalny charakter i doskonale sprawdza się podczas wyjątkowych okazji. Zacznij jej przygotowanie od ryby – oczyść ją, oprósz przyprawami i ugotuj na parze. Gotową ostudź, a następnie podziel na niewielkie kawałki i zmieszaj z pozostałymi składnikami – pokrojonymi w paski marchewką i rzodkiewką oraz połówkami pomidorków. Dressing zrobisz z jogurtu, soku z cytryny, nasion chia oraz sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem. Wyłóż go na dno słoika, na nim umieść sałatkę i posyp ją prażonymi płatkami migdałów. Przed podaniem odstaw ją na jakiś czas do lodówki. Nasiona chia powinny napęcznieć i w ten sposób zagęścić sos. Do sałatki podawaj focaccię z cebulą, czosnkowe grzanki lub wytrawną tartę. Zamiast dorsza sprawdzi się też wędzona makrela. Spróbuj tego smacznego dania w nowej odsłonie. Z podanego przepisu dowiesz się, jak je przygotować.