Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką
łatwe
1599 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
5 łyżek
200 gramów
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj pół litra wody dodaj kostkę rosołową i żelatynę (około 10g). Całość mieszaj dokładnie aż żelatyna się rozpuści (uwaga nie gotuj ponownie). Wywar na koniec przecedź przez drobne sito odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Jaja zetrzyj na tarce i połącz z majonezem, odciśniętym chrzanem, pokrojonymi w kostkę ogórkami, groszkiem konserwowym oraz posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w drobną kosteczkę porem. Całość dokładnie wymieszaj – opcjonalnie dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Krok 3
Z szynki wywiń równy rożek i umieść w nim sałatkę. Szynkę ułóż na liściu cykorii i połóż na talerzu. Całość wstaw do lodówki aby się schłodziła. Na koniec zalej delikatnie ścinającą się galaretą. Całość włóż ponownie do lodówki.


Dobra rada:
Rożki z sałatką smakują wyśmienicie podawane z sosem chrzanowym. W tym celu wymieszaj dwie trzy łyżki majonezu z łyżką chrzanu. Jeśli chcesz, aby Twoje rożki wyglądały jeszcze ciekawiej, obwiąż każdy z nich szczypiorkiem. Pamiętaj jednak aby szczypiorek sparzyć wcześniej krótko we wrzącej wodzie. Zamiast szynki gotowanej lub konserwowej możesz użyć szynki suszonej, np. Schwarzwald i z niej przygotować roladki. Równie apatyczne będą roladki przygotowane z wędzonego łososia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką
Zastanawiasz się, co podać na przyjęciu jako przystawkę? Zapoznaj się przepisem na rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką. Chrupiące liście cykorii, w nich rożki z szynki wypełnione delikatną jajeczną masą, a wszystko to pokryte cienką warstwą galaretki o smaku bulionu. Podstawą nadzienia są jajka oraz majonez, a ich smak wzbogacają inne składniki, takie jak groszek i ogórki konserwowe. Ostrości nadają chrzan oraz por, a wszystkie dodatki doskonale się uzupełniają. Przygotuj sałatkę tak, by była w miarę gęsta, i by łatwo nadziewało się nią plasterki szynki konserwowej. Sprawdzi się także inna, np. szynka parmeńska albo szwarcwaldzka. Żeby rożki z szynki dobrze prezentowały się na talerzu, przewiąż je szczypiorkiem. Serwuj je do wędlin, serów albo chrupiącego pieczywa. Dobrym sposobem na ich podanie będzie przyrządzenie grzanek z bagietki. Przygotuj rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką według naszego przepisu i przekonaj się, jakie to proste i smaczne danie.