
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
250 gramów
1 szklanka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie kroimy w paseczki. Pora cienko kroimy i przelewamy wrzątkiem. Pieczarki kroimy w plasterki. Łączymy je w misce.
Krok 2
Do śledzi, pora i pieczarek dodajemy majonez wymieszany z jogurtem, rozkruszoną kosteczkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Sałatka najlepsza jest na drugi dzień.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa jest prostą potrawą, która znajduje wiele zastosowań. Możesz podawać ją jako kolację lub przystawkę przed daniem głównym. Do jej przygotowania warto wykorzystać puszkowane śledzie, które często są okraszone różnymi dodatkami. Nadadzą one gotowemu daniu intensywnego smaku. Dobrze sprawdzi się również delikatne mięso matiasa. Umożliwia ono eksperymenty z pozostałymi składnikami. Do przyrządzenia sałatki wykorzystaj pora – jego intensywny smak wzmocni walory smakowe gotowej przekąski. Dobrze sprawdzą się również grzyby. Warto dodać surową, poszatkowaną lub pokrojoną w pióra cebulę. Możesz też wybrać chrupiące dodatki, takie jak pistacje lub nasiona słonecznika. Połączenie śledzia z ogórkiem konserwowym będzie równie dobrym pomysłem. Możliwości eksperymentowania jest wiele. Niezależnie od tego, jakie składniki wybierzesz, warto wymieszać je z majonezem. Gotową sałatkę śledziową zaserwuj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i sadzonym jajkiem. Dobrze smakuje także podawana na pajdzie świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.