Bulion rybny - przepis na wywar na zupę, rosół | Przepisy.pl pixel

Bulion rybny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
72 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

4 ziarna

4 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrawki ryb oczyść i opłucz – usuń wszelkie skrzela oraz oczy. Warzywa oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

Bulion rybny - Krok 1

Krok 2

Ryby oraz warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, zbierz powstałe szumowiny, a następnie dodaj listek, ziele i pieprz.

Bulion rybny - Krok 2

Krok 3

Bulion gotuj na małym ogniu około 45-60 minut. Po tym czasie usuń skrawki ryb oraz warzywa łyżką cedzakową, a pozostały wywar przecedź przez gęste sitko lub lnianą ściereczkę. Dopraw do smaku Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion możesz wykorzystać do przygotowania rybnej zupy lub sosów.

Bulion rybny - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulion rybnyBulion rybny

Zupa rybna to rarytas kuchni wielu państw świata, zajadają się nią Brytyjczycy i Francuzi. Polacy, którzy mają wspaniałe rzeki i długą linię brzegową nad Bałtykiem, wciąż nie doceniają potencjału tkwiącego w gotowanych rybach. Tymczasem bulion rybny to jeden z najdelikatniejszych, a zarazem najbardziej esencjonalnych wywarów! Spróbujesz? 

Dla kogo?

Wywar na zupę rybną sprawdzi się w kuchni osób lubiących aromatyczne i wyraziste potrawy. Jeżeli należysz do tego grona, to koniecznie sięgnij po naszą recepturę. A może wywar rybny jeszcze nigdy nie gościł w Twoim menu? Najwyższa pora, by to zmienić! 

Na jaką okazję?

Bulion rybny przepis będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Z pewnością zaskoczysz gości tą propozycją, która nieczęsto pojawia się na naszych stołach. Wywar z ryby będzie również dobrą opcją na codzienny obiad – zaserwuj go następnym razem zamiast rosołu! Porządnie przypraw, ryby lubią towarzystwo pieprzu.

Czy wiesz, że?

Wywar rybny przepis obejmuje rozmaite gatunki ryb słodkowodnych. Karpia, karasia i pstrąga, ale nadadzą się też ryby morskie, takie jak halibut, dorada czy dorsz. Koniecznie włóż je do zupy razem z grzbietem i głową – z nich jest najwięcej smaku. Po ugotowaniu wyjmij kręgosłup, płetwy i ości a w zupie zostaw tylko kawałki rybiego mięsa. 

Dla urozmaicenia:

Bulion rybny możesz jeść solo, z makaronem, grzankami lub kluseczkami, a także użyć go jako bazę do dań innych dań – np. do ryby w galarecie, risotto z owocami morza i rybami lub rybnego curry, czyli pełnego przypraw gulaszu na sposób indyjski. W każdej wersji smakuje bardzo dobrze!