Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 opakowanie

200 gramów

1 łyżka

1 pęczek

5 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę i botwinkę umyć, potargać na mniejsze kawałki (jeśli liście ma już miękkie, włóżcie je na noc do zimnej wody – rano będą odżywione i kruche – idealne do sałatki). Pomidory i rzodkiewki umyć pokroić w ćwiartki, ogórka obrać pokroić w kosteczkę, dodać do sałat.

Krok 2

Przygotować marynatę do ryby: wymieszać łyżkę oleju, z sokiem z cytryny i koperkiem siekanym, dodać odrobinę soli, białego pieprzu, wymieszać, natrzeć rybę odstawić na 15 minut, następnie usmażyć na grillu lub patelni.

Krok 3

Przygotować sos: wymieszać oliwę z oliwek, 1 łyżkę oleju, wodę, miód, sos sałatkowy. Polać sałatkę przed podaniem, na wierzch ułożyć kawałki łososia.

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej