Sałatka ze szpinakiem i fetą - z burakiem | Przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

566 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 1

Krok 2

Pozostały miód wymieszaj z oliwą z oliwek, trzema łyżkami wody oraz opakowaniem sosu sałatkowego Knorr.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 2

Krok 3

Szpinak umyj, osusz i ułóż na dużym półmisku. Buraka pokrój w cienkie pół plastry, a mandarynki obierz, rozdziel na poszczególne fileciki i rozrzuć na półmisku.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 3

Krok 4

Na wierzch rozłóż pokruszony ser feta i pestki dyni. Sałatkę obficie polej po przygotowanym sosem.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Liście szpinaku możesz zamienić na rukolę.

1

Opinie o przepisie

  • Marysia

    Marysia , 17.11.2023

    Dlaczego tak długo musiałam czekać na ten super przepis? :) Sałatka jest wspaniała, lubię eksperymentować, w tej sałatce wszystko idealnie się łączy. i ten sos... polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinakiem i mandarynkamiSałatka ze szpinakiem i mandarynkami

Lubisz ciekawe kompozycje smaków i słodko-słone połączenia Cię nie przerażają? Jeżeli tak, to sałatka ze szpinakiem i mandarynkami jest daniem, które musi zawitać w Twoim jadłospisie. Gwarantujemy, że takie połączenie smaków przypadnie Ci do gustu. Nie czekaj i już teraz zobacz na naszą recepturę!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów oryginalnej kuchni. Sałatka ze szpinakiem, burakiem i fetą to połączenie warzyw i owoców, które potrafi zaskoczyć. Dodatkowo przygotujesz ją w 15 minut, więc nie spędzisz w kuchni całego dnia. Nie martw się także o swoje kulinarne umiejętności, ponieważ do wykonania naszej receptury nie potrzebujesz ich wcale.

Na jaką okazję?

Sałatka ze szpinakiem i burakiem to danie na wiele okazji. Możesz zaserwować ją na szybki lunch. Jeżeli zazwyczaj jesz go w pracy, to zapakuj sałatkę do pudełka i wyrusz w drogę z tym specjałem. Nasza receptura sprawdzi się także na większych uroczystościach. Urodziny czy imieniny – niech nie zabraknie na nich miski z tą sałatką.

Czy wiesz, że?

W łatwy sposób przygotujesz smaczny dressing? Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz zmodyfikować naszą recepturę, to śmiało to zrób. Sałatka ze szpinakiem i fetą będzie równie smaczna, gdy dorzucisz do niej rukolę lub inne warzywa, które są w Twoim guście. Na koniec nie zapomnij podzielić się z nami opinią o recepturze. Jak smakowała Ci sałatka?