Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżeczki

250 gramów

250 gramów

0.6 szklanki

2 łyżeczki

2 sztuki

150 gramów

4 sztuki

0.25 szklanki

150 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować sos, posiekaj szalotkę oraz anchois i dodaj do nich oliwę, ocet, natkę pietruszki, bazylię, majeranek, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Fasolki wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minuty, po czym przelej zimną wodą i osusz.

Krok 3

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w kostkę razem ze skórką. Gotuj je przez 15 minut w posolonej wodzie.

Krok 4

Sos podgrzej i jego połową polej ziemniaki.

Krok 5

Ziemniaki rozłóż na talerzach, a resztą sosu polej fasolkę.

Krok 6

Fasolkę połóż na ziemniakach, a wszystko posyp posiekaną cebulą, oliwkami oraz kaparami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej