Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
87 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

150 gramów

125 gramów

6 łyżek

1 łyżka

1 łyżka

50 gramów

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - Krok 1

Krok 2

Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - Krok 2

Krok 3

Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i Delikatem Knorr do smaku.

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - Krok 3

Krok 4

Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkamiSałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na warzywne sałatki, bowiem są bardzo uniwersalne – przygotujesz je zarówno na drugie śniadanie do pracy, jak i na przekąskę na przyjęcie. Jak zrobić prostą, ale smaczną sałatkę jarzynową z czarnymi oliwkami? Do jej przyrządzenia użyjesz popularnych warzyw: gotowanych ziemniaków i marchewki oraz groszku konserwowego. Wykwintnego charakteru nada sałatce dodatek karczochów – świeżych lub z zalewy. Będziesz do niej potrzebować także pokrojonego w kostkę sera edamskiego lub goudy. Aby sałatka miała bardziej wyrazisty smak, dodaj do niej dużą ilość świeżej bazylii, mielony czarny pieprz oraz odrobinę soku z cytryny. Całość polej oliwą z oliwek extra virgin i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną, posypaną kaparami, czarnymi oliwkami oraz posiekaną natką pietruszki lub listkami bazylii. Jako dodatek do tego dania doskonale sprawdzą się grzanki z włoskiej bułki ciabatty. Spróbuj wykonać sałatkę z tego przepisu, a z pewnością na stałe zagości w Twoim menu.