Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
52 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 mililitrów

null sztuk

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

4 sztuki

1 pęczek

60 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

10 sztuk

null

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z koperku, natki pietruszki, musztardowca oraz kolendry urwij same listki. Przełóż do miseczki. Z fennela zdejmij wierzchnią część. Następnie potnij bulwę na krajalnicy w bardzo cienkie plasterki. Kilka pierwszych z trzonem warzywa w środku odrzuć. Fennela polej miodem, nie wielka ilością oliwy oraz skrop dużą ilością soku z cytryny.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 1

Krok 2

Oliwę podgrzej w garnku, do momentu, gdy zrobi się dobrze ciepła, lecz nie gorącą. Tymianek zwiń w ścierkę, mocno rozetrzyj następnie wrzuć na oliwę. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Zafoliuj szczelnie garnek i odstaw do chwili, gdy oliwa samoistnie ostygnie. Po tym czasie przelej ją przez sito.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 2

Krok 3

400 mililitrów wody z dodatkiem kostki Knorr gotuj do momentu, kiedy bulion straci połowę objętości, odstaw do ostygnięcia. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Następnie wystudź i zdejmij skórkę. Czyste orzechy rozkrusz w moździerzu.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 3

Krok 4

Kromki chleba obkrój nożem ze skórek. Skrop oliwą tymiankową i zrób w piecu grzanki. Każdą posmaruj serkiem i posyp kruszonymi orzechami.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 4

Krok 5

Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty, następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz. Przetnij na pół.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 5

Krok 6

W głębokim talerzu wylej esencjonalny bulion drobiowy, ułóż fennela, następnie listki ziół oraz połówki jajek. Polej z wierzchu sałatkę oliwą tymiankową i podawaj z grzanką.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą

Z koperku, natki pietruszki, musztardowca oraz kolendry urwij same listki. Przełóż do miseczki. Z fennela zdejmij wierzchnią część. Następnie potnij bulwę na krajalnicy w bardzo cienkie plasterki. Kilka pierwszych z trzonem warzywa w środku odrzuć. Fennela polej miodem, nie wielka ilością oliwy oraz skrop dużą ilością soku z cytryny.