
Składniki
15 gramów
60 gramów
80 gramów
1 sztuka
masa gruszkowa:
3 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone masło i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 2
Prostokątną formę o wymiarach 18x24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, wyrównaj łyżką wierzch i piecz ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Krok 3
Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem przełóż do foremki keksowej o długości 18 cm.
Krok 4
Gruszki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w niewielkiej ilości wody z cukrem do miękkości – około 10 minut. Następnie je odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj z 1/2 szklanki syropu, w której się gotowały.
Krok 5
Do gorących zmiksowanych gruszek wsyp galaretkę w proszku i mieszaj, aż się rozpuści. Włóż połowę konfitury i wymieszaj.
Krok 6
Na upieczony spód biszkoptowy wyłóż kawałki gruszek i przykryj masą gruszkowo-wiśniową. Odstaw deser do lodówki, by masa stężała. Gotowy deser wyjmij z formy i pokrój na porcje.
Krok 7
Deser podawaj z lodami Carte d'Or o smaku sernika z sosem malinowym i wiśniami z konfitury.

Dobra rada:
Okazja: Czas na ciasto i lody
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Carte d'Or Cheesecake with Raspberry Sauce
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej