Śledzie w sosie z rodzynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w sosie z rodzynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

4 sztuki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mocz śledzie przez 2-3 godziny w wodzie (najlepiej w mineralnej niegazowanej), kilkakrotnie zmieniając ją w trakcie. Następnie osusz płaty i pokrój je na kawałki.

Krok 2

Wsyp rodzynki do miseczki, zalej gorącą wodą i po 10 minutach odsącz na sitku.

Krok 3

Obierz cebulę, pokrój w talarki, a następnie zeszklij na oleju.

Krok 4

Dodaj do niej cukier, sok cytrynowy i rodzynki, po czym wymieszaj. Chwilę podduś i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 5

Ułóż śledzie w salaterce i zalej sosem. Dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Smażona Cebula Knorr oraz pieprzem do smaku. Przykryj i wstaw do lodówki na około 6 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w sosie z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w sosie z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w sosie z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w sosie z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w sosie z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w sosie z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w sosie z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w sosie z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w sosie z rodzynkamiŚledzie w sosie z rodzynkami

Tym razem śledzie przygotuj na słodko. Przekonaj się, jak smaczne będą w połączeniu z sosem z rodzynkami z tego przepisu. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie i skontrastuj ich smak z ostrą cebulą zeszkloną na oleju. Do całości dodaj także sok wyciśnięty z cytryny lub limonki oraz cukier (biały albo brązowy). Same rodzynki możesz zastąpić miksem suszonych owoców, takich jak: morele, figi, daktyle i żurawina, które urozmaicą smak potrawy. Wszystkie składniki sosu duś przez chwilę i odstaw do ostygnięcia. Do tego dania wykorzystaj śledzie moczone wcześniej przez kilka godzin w wodzie. Możesz je zawinąć w dekoracyjne różyczki lub pokroić w grubsze plastry. Ułóż je na płaskim półmisku i polej sosem. Dodatkowo dopraw je świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Śledzie w sosie z rodzynkami podawaj po wcześniejszym schłodzeniu – dzięki temu zabiegowi smaki poszczególnych składników dania połączą się. Świetnym dodatkiem do niego będzie chrupiące pieczywo – wieloziarnisty chleb lub bułki. Serwuj nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale również na codzienny obiad. Wydrukuj ten przepis i przygotuj smaczną potrawę.