
Składniki
100 gramów
null
0.3 szklanki
1 sztuka
null
1 sztuka
150 gramów
3 łyżki
null
3 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
Krok 2
Posiekaj obraną cebulę, szczypiorek i boczek w kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3
Odstaw do wystygnięcia, po czym wymieszaj z surowym jajkiem.
Krok 4
Filety rozłóż na desce, nałóż na każdy odrobinę farszu i zwiń w rolady. Zwiąż bawełnianą nitką i podsmaż na patelni z obydwóch stron.
Krok 5
Podlej śmietaną i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Krok 6
Przełóż na talerze, a pozostały po duszeniu sos dopraw do smaku musztardą i przyprawami. Polej rolady.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej