Sos maltański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos maltański

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

null

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek owocu dobrze umyć i zetrzeć z nich skórkę.

Krok 2

Potem z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok.

Krok 3

Następnie do garnka wlać miód, imbir, sok z owoców, wino (lub porto) oraz dodać galaretkę i sól do smaku. Wszystko powinno być bardzo dokładnie wymieszane. Doprowadzić do zagotowani, a potem odstawić aby ostygło.

Krok 4

Gdy sos ostygnie dodać do niego stary chrzan (można zastąpić go chrzanem ze słoika ponieważ jest już doprawiony), porządnie i dokładnie wymieszać, stworzyć jednolitą masę i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 5

Na koniec sos doprawić jeszcze miodem, sokiem z cytryny i solą do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej