Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

2 sztuki

null

0.5 łyżeczki

null

null

200 mililitrów

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i pokrój w grubą kostkę.

Krok 2

Czosnek obierz i przesiekaj drobno z rozmarynem, zalej odrobiną oliwy i soku z cytryny. Dopraw do smaku musztardą, pieprzem i cukrem. W tak przygotowanej zalewie marynuj mięso przez 1 godzinę.

Krok 3

W tym czasie obierz cebulę i marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj, odłóż do miseczki.

Krok 4

Mięso nadziej na patyki szaszłykowe i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z patelni, do tłuszczu dolej wino i bulion.

Krok 5

Dopraw do smaku i duś mięso aż do odparowania sosu. Jagnięce szaszłyki podawaj przybrane startą cebulą i marchewką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej