Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny
średnie
6 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
0.5 łyżeczki
100 mililitrów
2 sztuki
null
0.5 łyżeczki
null
null
200 mililitrów
800 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
Czosnek obierz i przesiekaj drobno z rozmarynem, zalej odrobiną oliwy i soku z cytryny. Dopraw do smaku musztardą, pieprzem i cukrem. W tak przygotowanej zalewie marynuj mięso przez 1 godzinę.
Krok 3
W tym czasie obierz cebulę i marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj, odłóż do miseczki.
Krok 4
Mięso nadziej na patyki szaszłykowe i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z patelni, do tłuszczu dolej wino i bulion.
Krok 5
Dopraw do smaku i duś mięso aż do odparowania sosu. Jagnięce szaszłyki podawaj przybrane startą cebulą i marchewką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej