spagetti carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

spagetti carbonara

Autor: furtak

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 dekagramów

1 szczypta

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 opakowanie

0.25 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

garnek: ugotować makaron spagetti patelnia: boczek pokroić w kostkę/małe paski, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć razem do czasu wysmażenia boczku (ale nie na skwarki)

Krok 2

do boczku i cebuli dodać mascarpone oraz czosnek (4 ząbki), gotować na małym ogniu pod przykryciem

Krok 3

żółtka z jajek wymieszać ze śmietaną, dodać szczypiorek oraz gałkę muszkatałową

Krok 4

patelnię zdjąć z palnika żeby masa przestygła (aby żółtka się nie ścieły od razu po dodaniu); następnie dodać mieszankę żółtek i śmietanki

Krok 5

położyć z powrotem na gaz (zwiększyć płomień) oraz cały czas mieszać aż sos zgęstnieje; w międzyczasie osolić oraz popieprzyć (odpowiednio dużo biorąc pod uwagę makaron); sos powinien być bardzo gęsty ale należy uważać żeby się żółtko nie ścieło

Krok 6

do sosu dodajemy ugotowany makaron spagetti (makaron nie może być gorący) a nastepnie wszystko razem wymieszać i gotować aż potrawa osiągnie właściwą temperaturę i konsystencję

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej