Śródziemnomorskie ziemniaki z chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

5 sztuk

200 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski szerokości 0,5 cm. Podobnie pokrój cukinię.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki pokrój w cząstki (łódeczki), szalotkę i czosnek na pół, a chili posiekaj.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami. Dodaj chili, oliwki, oliwę oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 3

Krok 4

Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos – połącz śmietanę z majonezem i sosem sałatkowym Knorr. Pieczone ziemniaki z warzywami podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z sosem.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śródziemnomorskie ziemniaki z chili  Śródziemnomorskie ziemniaki z chili

Warzywna zapiekanka ze znanych doskonale składników w zupełnie nowej odsłonie. Dzięki przepisowi na śródziemnomorskie ziemniaki z chili na nowo odkryjesz potencjał tkwiący w popularnych warzywach, takich jak ziemniak, cukinia i papryka. Dodatek ostrego chili nada tej potrawie wyrazistego smaku. Zapiekanka doskonale nadaje się na szybką przekąskę, samodzielne danie dla jaroszy, ale także jako dodatek do mięsa. Ten kolorowy zestaw podbije serca i podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Sekretem tego dania jest sos czosnkowy, który połączy w jedną, apetyczną całość pokrojone w cząstki warzywa. Oczywiście najważniejszym składnikiem są ziemniaki. Najlepiej, jeśli nie będziesz ich obierać, i jedynie dokładnie je wyszorujesz, a skórkę zostawisz. Po upieczeniu będzie ona doskonale chrupiąca i smaczna. Zapiekanka będzie wyglądała jeszcze lepiej, jeśli przed podaniem posypiesz ją natką pietruszki.