
Składniki
500 gramów
7 gramów
60 gramów
2 sztuki
0.25 łyżeczki
200 mililitrów
100 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, jajka, roztopione masło i ciepłe mleko.

Krok 2
Całość zagniataj przez ok. 10-15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Wyrośnięte ciasto odgazuj, chwilę zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta.

Krok 3
Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę makową (zostawiając przy brzegach margines) i zawiń na kształt rolady.

Krok 4
Przetnij ciasto wzdłuż (zostawiając na końcu ok. 3 cm).

Krok 5
Utwórz warkocz.

Krok 6
Przełóż ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Przed podaniem można udekorować lukrem i posypać orzechami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Strucla z makiem
Strucla z makiem nieodłącznie kojarzy się ze świętami, zarówno z Bożym Narodzeniem, jak i Wielkanocą. Każdy chyba pamięta ciasta zawijane z makiem, przygotowywane przez mamy i babcie, które nerwowo zaglądały do piekarnika, czy placek nie pękł. Była to prawdziwa świąteczna tradycja. Jeśli nabraliście ochoty na drożdżową struclę makową – skorzystajcie z naszego przepisu na to ciasto. Wymaga nieco pracy, ale smak z nadwyżką rekompensuje trud włożony przygotowanie strucli z makiem. Będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Strucla z makiem to propozycja dla każdego, kto lubi smak klasycznych, świątecznych wypieków.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na świąteczny stół! Przepis na struclę z makiem możecie także przygotować na rodzinne uroczystości – będzie idealnym dodatkiem do imprezowego menu.
Czy wiesz, że?
Prostym sposobem na to, aby strucla makowa zachowała pożądany kształt i nie pękła podczas pieczenia, jest zawinięcie jej w papier pergaminowy.
Dla urozmaicenia:
Do tradycyjnej, świątecznej strucli makowej obowiązkowym dodatkiem jest lukier i odrobina bakalii.