
Składniki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
20 gramów
0.5 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę pietruszki, pora przetnij po długości na pół, umyj sprawdzając czy nie ma ziemi między listkami i pokrój w poprzek w krótkie paseczki.

Krok 2
Jabłko i marchew obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wyciśnij sok z połówki cytryny.

Krok 3
Przygotowane składniki sałatki wymieszaj ze sobą, dodaj rodzynki i orzechy.

Krok 4
W misce połącz jogurt z majonezem oraz z sokiem z cytryny.

Krok 5
Dodaj powstały dresing do sałatki, dopraw do smaku pieprzem i o ile uznasz to za konieczne szczyptą soli i cukru.


Dobra rada:
Łyżka chrzanu nada sałatce charakteru.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z pora i marchewki
Prawdziwe, tradycyjne dania obiadowe nie mogą obyć się bez surówek. To kropka nad i oraz warzywny akcent, który wieńczy kulinarne dzieło! Zaopatrz swoją spiżarnię w pora, pietruszkę, marchewkę i jabłko, a zasmakujesz jednej z najbardziej popularnych propozycji – surówkę z pora i marchewki, której przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut!
Dla kogo?
Dla wielbicieli swojskości i kuchni „jak u mamy”. Spróbuj taką surówką przekonać również tych, którzy na co dzień raczej stronią od warzyw.
Na jaką okazję?
Okazji nie trzeba długo szukać. Surówka z pora i marchewki to dodatek typowo obiadowy. Dobrze wypada zarówno podczas bardziej, jak i mniej formalnej uroczystości.
Czy wiesz, że?
Por uprawiany był już w starożytności – głównie w Rzymie, Egipcie i Grecji. Swą popularność zyskał dzięki kuchni włoskiej.
Dla urozmaicenia
Aby nieco odmienić dość tradycyjny charakter tego typu surówek, do pora i marchewki spróbuj przemycić trochę bakalii – nie tylko rodzynek czy orzechów włoskich, ale też nerkowców albo orzeszków pinii.