
Składniki
1 szklanka
3 łyżki
0.75 szklanki
5 sztuk
10 dekagramów
1 sztuka
5 sztuk
10 dekagramów
0.5 kilograma
15 dekagramów
1 łyżeczka
5 sztuk
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mak zalej wrzącym mlekiem na 10 minut, osącz. Zmiel 3 razy.
Krok 2
Pszenicę ugotuj do miękkości, odcedź.
Krok 3
Rodzynki, morele, daktyle i figi zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, osącz. Większe owoce posiekaj.
Krok 4
Orzechy i migdały namocz, obierz z e skórki i posiekaj.
Krok 5
Suszone owoce połącz z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Dodaj mak, pszenicę, miód i aromat migdałowy.
Krok 6
Masę przełóż do salaterki, schłodź.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej