
Składniki
750 gramów
125 gramów
2 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
4 sztuki
0.5 łyżeczki
500 gramów
125 mililitrów
125 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulki, czosnek oraz szczypiorek posiekaj, a skórkę z cytryny zetrzyj.
Krok 2
Makaron ugotuj, odcedź i przełóż w ciepłe miejsce.
Krok 3
Do rozgrzanego garnka wlej wino i wrzuć szafran. Doprowadź do wrzenia i podgrzewaj, aż połowa wina wyparuje.
Krok 4
Na rozgrzaną oliwę oraz 25 gramów masła wrzuć krewetki i smaż, aż będą miękkie. Krewetki przełóż na talerz, a do tłuszczu wrzuć resztę masła i czosnek.
Krok 5
Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj cebulę, skórkę i sok z cytryny, wino z szafranem oraz bulion Knorr.
Krok 6
Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj krewetki. Wszystko wymieszaj, chwilę podgrzej. Makaron posyp szczypiorkiem i podawaj na nim krewetki w sosie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej