Szarlotka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
32 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szybko zagnieść ciasto z maki, orzechów laskowych, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i żółtek. Kruche ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Rodzynki umyć pod gorącą woda i zalać rumem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z jabłek, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Ciasto podzielić na dwie części, mniejsza i większą. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ja większym kawałkiem wcześniej rozwałkowanego ciasta. Na ciasto położyć masę jabłkową i przykryć ja mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, oba brzegi ciast złączyć ze sobą przygniatając. Formę wstawić do podgrzanego do 200stC piekarnika i piec około godziny. Wódkę z jabłek połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, ciasto posmarować wódka jabłkową i posypać płatkami migdałowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej