Szlachetny żurek z chrzanem i kminkiem - VIDEO
łatwe
58 osób zapisało
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
2 sztuki
4 ziarna
4 ziarna
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
1.5 litra
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, pieprz, kminek oraz ziele angielskie i cały kawałek boczku. Gotuj około 30 minut.

Krok 2
Z wywaru wyjmij włoszczyznę i boczek.

Krok 3
Do wywaru dodaj żurek Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Wlej śmietanę, dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz chrzan.

Krok 5
Boczek pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze kilka minut i podawaj. Doskonale smakuje z kromką razowego pieczywa.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szlachetny żurek z chrzanem i kminkiem - VIDEO
Żurek to polski klasyk. Sprawdzi się nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale również jako codzienny obiad. Tym razem przyrządź szlachetny żurek z chrzanem i kminkiem według poniższego przepisu. Jak go przygotować? Na początek zrób wyrazisty w smaku wywar. W tym celu w dużym garnku ugotuj rozdrobnioną włoszczyznę z kawałkiem boczku. Aby wydobyć ze składników głębię smaku, dodaj do gotowanego wywaru liść laurowy, ziarenka pieprzu, kminek i kuleczki ziela angielskiego. Po ugotowaniu, wyciągnij z bulionu składniki. Do wywaru wsyp żurek szlachetny i całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę, szczyptę suszonego majeranku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i starty chrzan. Ugotowany boczek pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Z pozostałej włoszczyzny możesz przygotować klasyczną sałatkę jarzynową. Szlachetny żurek z chrzanem i kminkiem będzie doskonale smakował z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa, np. z chlebem razowym na żytnim zakwasie. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji.