Tarta z musem truskawkowym i białą czekoladą | Przepisy.pl pixel

Tarta Krakowa z musem truskawkowym

Autor: Ewa Szewczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
15 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

3 łyżki

50 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

400 gramów

2 sztuki

350 mililitrów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, masło i jajko szybko zagnieść na ciasto. Wylepić nim formę do tarty ok. 25 cm. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne (fasolę lub groch). Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec 10 min, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 20 min. Wystudzić.

Krok 2

Truskawki rozmrozić na wolnym ogniu. Galaretki rozpuścić w 250 mililitrach wrzątku, dolać do truskawek, wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na tartę, odczekać aż mus całkowicie stężeje.

Krok 3

Śmietanę ubić na sztywno, dosypać startą na grubych oczkach czekoladę, wymieszać. Wyłożyć na zimny mus, udekorować według uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
60 osób ogląda przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej