Terina z łososia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Terina z łososia

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Będzie bardzo ładnie wyglądała np. na wigilijnym stole. No bo kto powiedział, że wtedy można jeść tylko śledzia i karpia? Łosoś to przecież też ryba!

Krok 2

Świeżego łososia skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z koperkiem, oliwą i pokruszoną mini kostką pieprzową. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podłużną ceramiczną lub szklaną foremkę (albo zwykłą keksówkę) lekko skrop wodą. Ułóż w niej duży kawałek przezroczystej folii kuchennej, a na niej drugi kawałek „na krzyż”. Z każdej strony formy powinno zwisać po 10 cm folii. W formie ułóż plastry wędzonego łososia, tak aby lekko zachodziły na siebie i wystawały 5-10 cm ponad foremkę. Na dnie formy rozłóż trochę surowego łososia z koperkiem, przykryj mozzarellą i oprósz pieprzem. W ten sposób układaj kolejne warstwy, aż forma się wypełni i nie będzie już łososia ani mozzarelli. Mocno dociśnij warstwy i przykryj je zwisającymi plastrami łososia i folią. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Bezpośrednio przed podaniem przygotuj sos: ubij śmietanę, wymieszaj ją z koperkiem, przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zastudzoną terinę wyłóż na talerz i pokrój na porcje. Podawaj z sosem koperkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kanapki z twarożkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej