Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem
średnie
212 osób zapisało

Składniki
250 gramów
100 gramów
2 sztuki
500 gramów
3 łyżki
0.2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Parmezan zetrzyj na grubych oczkach tarki i dokładnie wymieszaj z rozgniecioną fetą. Zagnieć z całymi, surowymi jajkami, dopraw do smaku.

Krok 2
Rulon ciasta podziel na 4-5 równych części. Można to zrobić także po rozwinięciu płatów ciasta. Jeden pasek posmaruj masłem i ułóż na nim drugi. Drugi pasek także posmaruj masłem i ułóż porcję farszu.

Krok 3
Chwyć za róg paska i załóż ciasto na farsz po przekątnej tworząc trójkąt. Następnie zawijaj wzdłuż, potem znowu po przekątnej i tak do końca paska. Koniec także posmaruj masłem.

Krok 4
Blaszkę nasmaruj tłuszczem i ułóż na niej serowe pierożki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut. do uzyskania złotego koloru. Podawaj na gorąco.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem
Kusząco złociste, niesamowicie chrupiące i nadziane aromatycznym farszem – tiropitakia, czyli greckie pierożki z ciasta filo to rodzaj przekąski, który doskonale sprawdza się zarówno jako przysmak na imprezę, jak i drugie śniadanie, które można wziąć ze sobą, np. w podróż, do pracy lub szkoły. Ciasto na tiropikatia w trakcie pieczenia ulega rozwarstwieniu, a każdy płatek szybko nabiera złotego odcienia i wyjątkowej chrupkości. Jego delikatny smak w połączeniu z wyrazistym i soczystym farszem serowym sprawia, że te wyjątkowe pierożki greckie mogą być hitem każdej imprezy.
Dla kogo?
Dzięki łatwemu i szybkiemu przygotowaniu tiropitakia to pyszna przekąska dla każdego, kto przepada za serowymi smakami połączonymi z chrupiącym ciastem filo. W zależności od indywidualnego gustu farsz pierożków greckich można podkreślić większą ilością pieprzu lub bardziej wyrazistym w smaku serem.
Na jaką okazję?
Przyjęcie rodzinne, piknik za miastem, odwiedziny znajomych czy szkolna wycieczka – greckie pierożki doskonale smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, dlatego sprawdzają się w niemal każdej sytuacji. Pierożki greckie z ciasta filo często są również spożywane jako szybkie danie przed głównym posiłkiem lub wyśmienita przekąska podczas imprezy.
Czy wiesz, że?
Tiropikatia są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy z prostych składników zrobić farsz, płaty ciasta nasmarować roztopionym masłem, pokroić na kwadraty, nałożyć nadzienie i zwijać w ruloniki lub składać w niewielkie pierożki greckie. Pieczenie tych pyszności trwa zaledwie 15 minut.
Dla urozmaicenia:
Choć w klasycznej wersji tiropikatia to przede wszystkim pierożki greckie z serem, ich farsz można dowolnie zmieniać, dodając np. szpinak, kozi twaróg, pomidory lub posiekane czarne oliwki.