Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone
NOWY PRZEPIS
średnie
806 osób zapisało

Składniki
biszkopt:
5 sztuk
190 gramów
190 gramów
60 gramów
do nasączenia:
1 szklanka
2 łyżki
0.5 sztuki
krem:
0.5 litra
250 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
0.5 sztuki
dodatki:
0.5 opakowania
0.5 kilograma
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając.
Krok 2
Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.
Krok 3
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta.
Krok 4
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuść je (w formie) na podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Pozostaw do wystudzenia. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta. Zagotuj składniki do nasączania, odstaw na bok i ostudź. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj serek mascarpone i sok z cytryny. Chwilę miksuj wszystko razem.
Krok 5
Biszkopt przekrój w poprzek na trzy części. Pierwszą dolną część połóż na tortownicy, skrop równomiernie przygotowanym ponczem, nałóż krem i owoce. Przykryj środkowym blatem i wykonaj te same kroki co przy pierwszym blacie. Połóż górny blat, skop go delikatnie ponczem, wierzch ciasta i boki obłóż pozostałym kremem, obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj malinami i borówkami. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.

Dobra rada:
Ciasto możesz udekorować swoimi ulubionymi owocami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone
Deser nie tylko pyszny, ale też bardzo elegancki. Każdy jubilat będzie zachwycony, widząc na stole torcik z mascarpone podczas hucznej imprezy urodzinowej. Przepis wykorzystaj przy każdej okazji, który wymaga szczególnej oprawy kulinarnej.
Dla kogo? Deser zrobi wrażenie nawet na tych osobach, które nie uważają się za wielkich fanów słodyczy. Stopień trudności jego wykonania określiliśmy jako średni, lecz wystarczy trochę uwagi, a dzięki naszym instrukcjom z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Na jaką okazję? Przyjęcie urodzinowe bez tortu? Nie ma mowy! Torcik z mascarpone, bazujący na puszystym biszkopcie i delikatnym kremie pogodzi przy stole wszystkich gości, niezależnie od ich upodobań kulinarnych. Planujesz inną ważną uroczystość? Przepis będzie jak znalazł!
Czy wiesz, że? Ser mascarpone pochodzi z Włoch, dokładniej rzecz ujmując: z Lombardii.
Dla urozmaicenia: Torcik będzie wyglądać jeszcze bardziej szykownie, jeśli udekorujesz go jadalnymi kwiatami.