Tort bezowy z owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort bezowy z owocami

Autor: Barbara Paluszkiewicz

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

0.5 kilograma

1 łyżka

1 łyżka

0.5 litra

1.5 łyżeczki

2 łyżki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednej łyżce cukru pudru i miksujemy, następnie kolejną i tak aż cukier się skończy na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Tak ubitą bezę wykładamy za pomocą szprycy na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i suszymy 16 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i suszymy kolejne 90 min. Wysuszoną bezę wyciągamy i studzimy.

Krok 2

Teraz przygotowujemy śmietanę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno dodajemy kawę rozpuszczalną i cukier puder. Tak ubitą śmietanę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 1/3 owoców i przekładamy krążki bezowe, drugą część masy przekładamy do szprycy i dekorujemy górę bezy i posypujemy resztą owoców. I gotowe :) Życzę smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej