Składniki
200 gramów
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę pszenną lub kukurydzianą wymieszaj ze szklanką wody oraz ze smalcem i solą. Wyrób na gładką masę. Gotowe ciasto zafoliuj i odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 2
Ciasto podziel na mniejsze kawałki, a następnie rozwałkuj na cieniutkie placki.

Krok 3
Placki ciasta usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu około 1 minutę z każdej strony.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej