Udka z kurczaka w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka w sosie grzybowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

400 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przekrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem, mąką, obsmaż na patelni aż się zarumieni – przełóż na bok.

Udka z kurczaka w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

Grzyby i cebulę pokrój w półplastry, obsmaż na tej samej patelni, gdy się lekko zarumienią dodaj usmażone mięso. Całość zalej fixem Knorr wymieszanym w 200ml wody i 100ml śmietany.

Udka z kurczaka w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowaną potrawkę podawaj z kaszą i porcją ulubionych warzyw.

Udka z kurczaka w sosie grzybowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso z kurczaka możesz zastąpić piersiami z kurczaka. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka w sosie grzybowymUdka z kurczaka w sosie grzybowym

Udka z kurczaka zachwycają soczystością, a gdy polejesz je kremowym oraz aromatycznym sosem grzybowym, to uzyskasz wyjątkowo smaczne połączenie. Już teraz sprawdź naszą recepturę, zaopatrz się w niezbędne składniki i obudź w sobie duszę kucharza. Czeka Cię prawdziwa uczta smaków z kurczakiem w roli głównej! 

Dla kogo?

Każdy fan mięs i kremowych sosów grzybowych będzie zadowolony z naszej receptury. To połączenie nie ma sobie równych i zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Chcesz zrobić na kimś wrażenie? Nasza receptura na kurczaka będzie strzałem w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

Większa uroczystość to idealna okazja do zaserwowania udek z kurczaka w sosie grzybowym. Przygotuj danie, a później spójrz na zadowolenie swoich gości i przekonaj się o słuszności swojego wyboru. Udka z kurczaka podasz również na codzienny obiad dla domowników. Szybki i smaczny! 

Czy wiesz, że?

Czas przyrządzania naszej receptury wynosi zaledwie pół godziny! Wszystko za sprawą dodatku fix Knorr, który usprawnia proces gotowania. Pycha! Jeśli nie przepadasz za mięsem z udek, to śmiało możesz zastąpić je piersiami z kurczaka. W tym wydaniu smakują równie dobrze! 

Dla urozmaicenia:

Nie zapominaj o smacznych dodatkach, z którymi zaserwujesz udka z kurczaka w kremowym sosie grzybowym. Polecamy Ci kaszę oraz sałatkę ze świeżych warzyw. Jeżeli jednak masz zestaw swoich ulubionych dodatków – wybierz je według uznania i ciesz się obiadem we własnym stylu. Smacznego!