Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka
NOWY PRZEPIS
łatwe
5000 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 sztuki
1 sztuka
8 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
1 ziarno
100 mililitrów
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biała fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc , następnego dnia fasolę zalej świeżą woda, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, posól ugotuj do miękkości. Wody po ugotowaniu nie wylewaj.

Krok 2
Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę ( jabłko możesz nawet zetrzeć na tarce). Śliwki o ile to możliwe pokrój również jak najdrobniej. Czosnek i natkę lubczyku posiekaj drobno.

Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę powinna być lekko rumiana, dodaj jabłko, czosnek i śliwkę całość zostaw do wystygnięcia.

Krok 4
Fasolę z częścią wody przełóż do kielicha miksera i dokładnie rozdrobnij ( w razie potrzeby dodaj więcej wody z gotowania fasoli.

Krok 5
Zmiksowaną masę przełóż do miski wymieszaj z oliwą i podsmażonymi składnikami dopraw majerankiem, lubczykiem solą i pieprzem do smaku. Gotowy smalec podawaj z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem.


Dobra rada:
Do smalcu możesz dodać trochę więcej oliwy będzie co prawda bardziej kaloryczny ale zyska na smaku
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka
Wyśmienite smarowidło do chleba, które pogodzi przy stole wegetarianów i mięsożerców. Podstawą roślinnej wersji smalcu jest biała fasola, lecz to solidna porcja różnorodnych przypraw i dodatków odpowiada za jego oryginalny smak, w którym wyczujecie jabłka, cebulę, suszone śliwki, goździki… Wymieniać można długo, ale lepiej ten czas spożytkować na kuchenne eksperymenty.
Dla kogo?
Postrzeganie wegetariańskiego jadłospisu wyłącznie przez pryzmat talerza z sałatą już dawno odeszło do lamusa. Po tego rodzaju rarytasy chętnie sięgają wszyscy, niezależnie od stosowanej diety.
Na jaką okazję?
Dzięki wegetariańskiemu smarowidłu przekonacie się, że robienie domowych past do pieczywa jest proste i szybkie. Bez problemu włączycie tę czynność do codziennych zadań. Święta za pasem? Wege smalec z fasoli z powodzeniem można umieścić na stole zamiast lub obok wędlin.
Czy wiesz, że?
Biała fasola nadaje się także do przygotowania wybornego pasztetu.
Dla urozmaicenia:
Do kanapek z wegetariańskim smalcem z białej fasoli doskonale pasują małosolne ogórki.