Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

4 łyżki

150 mililitrów

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.3 łyżeczki

50 mililitrów

10 plastrów

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł dzielimy na różyczki (odcinamy łodygę), płuczemy pod zimną wodą i gotujemy na parze. Dzięki temu brokuł zachowa swój żywy zielony kolor. Do gotowania na parze możemy użyć specjalnego sitka lub wkładki do garnka; gotowanie brokułu zajmie około 10 minut.

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - Krok 1

Krok 2

Ugotowane brokuły wkładamy do kielicha blendera razem z orzechami, natką pietruszki, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Wlewamy również 50 ml wody (na początek) i dokładnie miksujemy (można zostawić w pesto grubsze kawałeczki warzyw lub orzechów). Jeśli pesto będzie za gęste dolewamy kilka łyżek wody (pamiętajmy jednak, że pasta kanapkowa powinna mieć gęstszą konsystencję, niż pesto do makaronu).

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - Krok 2

Krok 3

Zmiksowaną pastę przekładamy do miseczki. Przygotowujemy kawałki żytniego pieczywa, które grubo smarujemy pastą. Na wierzch każdej kromki kładziemy łyżeczkę majonezu. Kroimy w drobną kosteczkę paprykę oraz pomidora i posypujemy nimi kanapki.

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej