Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku
ZERO WASTE
łatwe
114 osób zapisało

Składniki
600 gramów
370 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto (10-15 min.)

Krok 2
Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3
Formujemy bochenek, kładziemy łączeniem do góry na osypanej mąką ścierce i umieszczamy w durszlaku. Przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia ok. 30-40 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką do możliwie najwyższej temperatury.

Krok 4
Wyrośnięty chleb delikatnie przenosimy na papier (łączeniem do spodu). Wierzch posypujemy mąką i robimy nacięcia, np; żyletką. Delikatnie wkładamy do nagrzanego garnka, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do pieca. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy na kratce.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej