Rolada wieprzowa w sosie z czarnego bzu
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
250 gramów
0.3 szklanki
0.3 szklanki
2 łyżki
1 łyżka
100 gramów
6 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z maślanki, listka laurowego i jagód jałowca przygotuj marynatę. Dodaj przyprawę Knorr i wymieszaj. Włóż do niej oczyszczone mięso i odstaw w chłodne miejsce. Następnie mięso zroluj ściśle i obwiąż bawełnianą nicią.
Krok 2
Oberwane z gałązek jagody czarnego bzu ugotuj w wodzie, następnie przetrzyj przez sito. Nadmiar marynaty ściągnij z rolady i zrumień ją na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Posmaruj zrumieniona roladę miodem oraz polej sokiem z czarnego bzu.
Krok 3
Mięso połóż w brytfannie, dodaj śliwki, jagody jałowca, cynamon, ziele angielskie, listek laurowy i armaniak. Piecz w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej