
Składniki
2 szczypty
2 szczypty
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gdy robię WIEJSKĄ TARTĘ Z KOZIM SEREM, wyobrażam sobie Prowansję z jej polami lawendy, malutkimi przydrożnymi auberge i młodym winem, które nieźle uderza do głowy, choć niby jest takie niewinne. Kto jeszcze da się namówić na prowansalskie klimaty?
Krok 2
Zagnieć składniki ciasta, ewentualnie dodaj nieco zimnej wody. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Zacznij robić farsz: zeszklij cebulę na oliwie, przypraw solą i pieprzem. Wyjmij ciasto, rozwałkuj na placek wielkości średniej pizzy. Przy brzegach ciasto powinno być grubsze niż pośrodku. Placek ułóż na pergaminie, na cieście rozłóż cebulę, posmaruj ricottą, posyp serem kozim, oliwkami i tymiankiem. Zrób polewę: jajka roztrzep ze śmietaną, posól i zalej tartę. Zapiekaj 20 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem skrop tartę oliwą i posyp tymiankiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej