Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

600 gramów

200 gramów

1 sztuka

0.5 opakowania

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

6 sztuk

150 gramów

60 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki posypać solą i pieprzem, czosnkiem skropić sokiem z cytryny odstawić na dwie godziny.

Krok 2

Usmażyć na oleju pierś z kurczaka dodać pieczarki wcześniej grillowane, mieszankę warzyw na patelnie, cebulę, paprykę, marchewkę, groszek i kukurydze, natkę pietruszki. Zalać szklanką wody dodać przecier Gotować około 10 minut pod koniec dodać bulionetkę drobiową, zioła z mieszanki, 3 trójkąty sera biało czerwonego ( czerwonego ) gotować chwilę . Doprawiać solą i pieprzem.

Krok 3

2 jajka ugotować na twardo pokroić na plasterki. Mozarellę pokroić w kostkę .

Krok 4

Do garnka wlać litr wody dodać dwa rosołki drobiowo-warzywne, wsypać ryż do wrzącego bulionu, ugotować.

Krok 5

Dodać pół łyżki masła, 3 jajka, z sokiem ½ szt cytryny wymieszać.

Krok 6

2/3 masy ryżowej wylepić foremkę do babki Do środka nałożyć farsz z sosem. Wierzch polać stopionym masłem. Piec 45 minut w temperaturze 180 C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej