Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
600 gramów
200 gramów
1 sztuka
0.5 opakowania
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
6 sztuk
150 gramów
60 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki posypać solą i pieprzem, czosnkiem skropić sokiem z cytryny odstawić na dwie godziny.
Krok 2
Usmażyć na oleju pierś z kurczaka dodać pieczarki wcześniej grillowane, mieszankę warzyw na patelnie, cebulę, paprykę, marchewkę, groszek i kukurydze, natkę pietruszki. Zalać szklanką wody dodać przecier Gotować około 10 minut pod koniec dodać bulionetkę drobiową, zioła z mieszanki, 3 trójkąty sera biało czerwonego ( czerwonego ) gotować chwilę . Doprawiać solą i pieprzem.
Krok 3
2 jajka ugotować na twardo pokroić na plasterki. Mozarellę pokroić w kostkę .
Krok 4
Do garnka wlać litr wody dodać dwa rosołki drobiowo-warzywne, wsypać ryż do wrzącego bulionu, ugotować.
Krok 5
Dodać pół łyżki masła, 3 jajka, z sokiem ½ szt cytryny wymieszać.
Krok 6
2/3 masy ryżowej wylepić foremkę do babki Do środka nałożyć farsz z sosem. Wierzch polać stopionym masłem. Piec 45 minut w temperaturze 180 C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej