
Składniki
null
null
150
4 sztuki
50 gramów
50 gramów
250 gramów
20 gramów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuść w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z drożdżami.
Krok 2
Następnie do mąki porcjami wlej wino i oliwę, mieszaj. Miskę przykryj, ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrób.
Krok 3
Następnie dodaj starty ser. orzechy i oliwki, zagnieć. Z ciasta uformuj bochenek, przełóż na natłuszczoną blachę.
Krok 4
Chleb przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 5
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę wstaw do piekarnika na œśrodkową półkę. Chleb piecz ok. 1 godziny na złocistobrązowo. Upieczony chleb zostaw kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjmij i wystudź.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej