Włoski chlebek o orzechowym aromacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoski chlebek o orzechowym aromacie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

null

150

4 sztuki

50 gramów

50 gramów

250 gramów

20 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z drożdżami.

Krok 2

Następnie do mąki porcjami wlej wino i oliwę, mieszaj. Miskę przykryj, ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrób.

Krok 3

Następnie dodaj starty ser. orzechy i oliwki, zagnieć. Z ciasta uformuj bochenek, przełóż na natłuszczoną blachę.

Krok 4

Chleb przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Krok 5

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę wstaw do piekarnika na œśrodkową półkę. Chleb piecz ok. 1 godziny na złocistobrązowo. Upieczony chleb zostaw kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjmij i wystudź.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej