
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
6 sztuk
4 sztuki
50 gramów
2 sztuki
1 pęczek
10 gramów
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

Krok 2
Masło (w temp. pokojowej) wymieszaj z posiekanym czosnkiem oraz posiekana natką pietruszki. Dopraw do smaku. Pieczywo pokrój w mniejsze trójkąty. Posmaruj powstałym masłem czosnkowym i opiecz w piekarniku lub na patelni.

Krok 3
Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, wymieszaj z sosem, a następnie rozłóż na półmisku. Fileciki anchois pokrój wzdłuż na pół i ułóż na sałacie.

Krok 4
W niedużym garnku zagotuj wodę, dodaj ocet i lekko posól, zamieszaj energicznie łyżką tak, aby powstał wir. Tuż nad powierzchnią gotowanej wody wbijaj ostrożnie jajka i gotuj do momentu, gdy białko zetnie się, ale żółtko pozostanie płynne – ok. 1 minuty.

Krok 5
Kawałki ciabatty połóż na liściach jarmużu, ugotowane jajka w koszulkach również ułóż na sałacie, posyp startym w cienkie płatki serem i natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Sałatkę posyp grubo świeżo mielonym czarnym pieprzem, a nabierze zupełnie innego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z jajkiem w koszulce
Sałatka to znakomity sposób na drugie śniadanie lub kolację – wersja z tego przepisu stanowi mistrzowskie połączenie składników. Delikatne jajko w koszulce, z ugotowanym na miękko żółtkiem, kontrastuje swoją subtelnością z wyrazistymi filecikami anchois. Grzanki i świeży jarmuż nadają daniu chrupkości, a sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem podkreśla smak całości. Kromki pieczywa, na przykład włoskiej bułki ciabatty posmaruj masłem czosnkowym. Opiecz je w piekarniku lub na patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Jarmuż starannie przebierz, oczyść go ze zgrubiałych części, wymieszaj z sosem na bazie oliwy i soku z cytryny, a następnie rozłóż na półmisku. Umieść na nim pokrojone wzdłuż fileciki rybne oraz podpieczone kawałki pieczywa. Na wierzchu sałatki połóż ugotowane w koszulce jajka. Danie będzie najsmaczniejsze podane na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Mamy nadzieję, że nasze przepisy będą dla Ciebie inspiracją do przyrządzania pysznych potraw na wiele okazji. Spróbuj!