Bób z boczkiem - przepis: smażony, ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Bób z boczkiem

w serowo kremowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
199 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 plastry

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skórki.

Bób z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj bób i chwilę podsmaż całość.

Bób z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i dodaj do składników na patelni. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Aby uzyskać ciekawszy efekt, tak przygotowany bób z boczkiem posyp pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi. Dobrym pomysłem jest również dodanie posiekanych listków mięty.

Bób z boczkiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoją wartość odżywczą i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinakowe naleśniki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bób z boczkiemBób z boczkiem

Lubisz wykorzystywać potencjał sezonowych warzyw? Jeżeli tak, to zobacz nasz przepis, dzięki któremu przygotujesz bób z boczkiem. To oryginalne połączenie smaków potrafi naprawdę zaskoczyć, oczywiście pozytywnie! Już teraz możesz się o tym przekonać, przygotowując naszą recepturę.

Dla kogo?

Przepis na bób z boczkiem sprawdzi się w menu fanów warzyw oraz mięs. Ta ciekawa kompozycja smaków jest nie tylko smaczna, ale również bardzo prosta do przygotowania. Bób z boczkiem można przygotować w mniej niż 30 minut, co czyni to danie idealnym na szybki obiad lub kolację. Tak smacznie, prosto i szybko jeszcze nie było!

Na jaką okazję?

Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, to połączenie bób boczek rozwiąże Twój problem. Danie sprawdzi się także jako kolacja, ale nie potrzebujesz specjalnej okazji, by je przyrządzić. Zjedz bób z boczkiem w kremowym sosie, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś oryginalnego i smacznego.

Czy wiesz, że?

Bób z boczkiem – przepis jest naprawdę prosty, więc nawet kulinarni nowicjusze nie będą mieć z nim żadnego problemu. To jak, rozpoczynasz przygotowania? Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skórki. Później pokrój boczek, wrzuć go na patelnię i podsmaż razem bobem.

Dla urozmaicenia:

Mamy nadzieję, że nasza receptura na bób z boczkiem przypadnie Ci do gustu. Jeżeli jednak chcesz ją urozmaicić, to śmiało możesz dorzucić do listy składników ulubione produkty. Przychodzi Ci do głowy jakieś warzywo? Jeżeli tak, to daj nam o tym znać w komentarzu.

Jeśli chcesz poznać więcej dań z boczkiem wypróbuj przepis na spaghetti alla carbonara lub makaron z boczkiem i ziołami. Smacznego!