Zapiekana cykoria z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana cykoria z indykiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

150 gramów

1 szklanka

300 gramów

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

300 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z cykorii usuń wierzchnie liście i pokrój w poprzek w ćwiartki.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż cykorię, przykryj folią aluminiową i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Krok 3

Filet z indyka pokrój w paski.

Krok 4

Cebulę posiekaj i wymieszaj z rozkruszoną kostką Knorra, następnie usmaż na oleju.

Krok 5

Usmażoną cebulę przełóż na cykorię, przykryj folią i odstaw.

Krok 6

Z masła i mąki zrób zasmażkę i dodaj mleko. Wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu. Następnie zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, musztardy i szałwię, dopraw i wymieszaj.

Krok 7

Zrobionym sosem polej cykorię, posyp startym żółtym serem.

Krok 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej