"Zapiekana polenta" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

"Zapiekana polenta"

Autor: Ostra Na Słodko

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

30 gramów

1 łyżka

2 łyżeczki

150 gramów

0.5 litra

0.4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

Krok 3

Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej