Zapiekane pomidory z białym serem
z żytnią grzanką
średnie
354 osoby zapisały

Składniki
8 sztuk
320 gramów
80 gramów
2 opakowania
4 łyżki
8 sztuk
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Do sera twarogowego dodaj przyprawę i drobno pokrojone oliwki. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Umyte pomidory pozbaw gniazd nasiennych, a w ich miejsce włóż nadzienie z sera.

Krok 3
Gotowe pomidory piecz w piekarniku razem z kromkami pieczywa w temp. ok. 180 °C przez ok. 15 minut. Potrawę posyp posiekanym koperkiem.

Krok 4
Pieczywo podawaj z awokado pokrojonymi w plasterki.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B6 i kwasu foliowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane pomidory z białym serem
Zapiekanki - idealne na kolacje, bogate w rozmaite składniki, zwłaszcza warzyw. Aż trudno im się oprzeć! Co powiesz na pomidory zapiekane z białym serem z grzanką? Wzbogać je o ziołowy sos sałatkowy. To bardzo pomysłowy sposób na ciepły i prosty wieczorny posiłek. Warto się skusić!
Dla kogo? Pomidory w takim wydaniu zasmakują każdemu. Miękkie i delikatne warzywa znakomicie czują się w towarzystwie twarogu oraz grzanki. Danie jest bardzo proste do wykonania i bez wątpienia poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.
Na zdrowie! Tak przygotowana kolacja dostarcza aż 95% dziennego zapotrzebowania RWS (czyli 1,9 mg) na mangan. Co daje nam ten pierwiastek? Wchodzi on w skład enzymów odpowiedzialnych za właściwy przebieg procesu metabolizmu energetycznego węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Oprócz tego mangan spełnia istotną funkcję chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym.
Czy wiesz, że? Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa. W Europie początkowo uważano je za roślinę trującą. Nim doceniono kulinarne zastosowanie pomidorów, uprawiano je dla ozdoby. Pomidora do dziś określa się mianem warzywa, pomimo że naukowa kategoryzacja klasyfikuje go jako owoc.