
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
200 gramów
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż gotujemy i studzimy. Cebulę i czosnek szklimy na maśle.
Krok 2
Ostudzony ryż mieszamy z surowymi jajkami, cebulą i czosnkiem z patelni, bazylią, przyprawami, szczypiorkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy trochę mąki.
Krok 3
Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy na nią łyżką ciasto formując placuszki. Kiedy już wszystkie usmażymy, smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Pokrojone w plastry pomidory układamy na przemian z boczkiem i placuszkami. Można dodać również pokrojone w plastry jajka na twardo, plastry cebuli lub gotowane ziemniaki. Posypujemy przyprawami, czosnkiem i obficie żółtym serem. Zapiekamy ok 20 minut w 220 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej