Zapiekanka brokułowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka brokułowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 szczypta

250 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

4 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.

Krok 3

W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.

Krok 4

Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.

Krok 5

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

Krok 6

Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.

Krok 7

Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej